Przynęty

Obrotówki:

Obrotówki podobnie jak woblery mają za zadanie imitować inne ryby. Zbudowane są z metalowej osi wokół której obraca się najczęściej metalowy fragment w kształcie listka. Wyróżnia się kilka rodzajów tej przynęty. Jest skuteczna i często stosowana.

Wahadłówki:

Kolejna przynęta z cyklu spiningowych. Wahadłówki, wykonane są z kawałka mniej lub bardziej profilowanej blachy. Można je podzielić na trzy grupy: płytko tłoczone, głęboko tłoczone i błystki do połowu boleni.

Kulki proteinowe:

Kulki proteinowe składają się w głównej mierze ze składników wysokobiałkowych. Zawierają też odpowiednią ilość zwykłych białek, tłuszczy, soli mineralnych oraz węglowodanów. Kulki proteinowe często określa się jako przynęty o wysokiej jakości odżywczej, gdyż skoncentrowane w nich składniki zaspakajają wszystkie potrzeby pokarmowe karpi. Przy produkcji kulek należy pamiętać że, końcówka do pistoletu powinna być mniejsza od 2 do 4 milimetrów. Po pierwszym wyciśnięciu kulek można zmienić końcówkę na mniejszą lub większą. Po zrolowaniu kulek należy je przełożyć np. do szklanej miseczki, przed włożeniem kulek wnętrze miseczki warto posmarować oliwą lub dodatkowo posypać mąką, aby kulki się nie przyklejały. Kulki po wypłynięciu gotuję przez 1,5 minuty, długość gotowania zależy od średnicy kulek, należy też pamiętać że im dłużej gotujesz kulki tym więcej tracą substancji zapachowych. Ugotowane kulki układamy na płóciennym materiale. Po chwili są gotowe do dalszej obróbki. Kulki podsuszone na materiale, przekładamy na sita. Kulki bez konserwantu suszymy około 3-5 godzin , kulki z konserwantem suszymy o wiele dłużej (nawet kilka dni), mogą w dalszym ciągu leżeć na sitach, lub w siatkach umieszczonych w przewiewnym i zacienionym miejscu.

Chleb:

Jak sama nazwa wskazuje kolejną przynetą może być chleb. Można go używac w róznych celach: jako dodatek do zanęty lub jako gotowa przynęta. Istnieje wiele metod przyrządzania tego produktu. Najprościej po prostu namoczyć go w wodzie i ugniatać ręką aż do uzyskania odpowiedniej twardości. Do gotowego produktu można również dodać odrobine aromatu np. cytrynowego lub waniliowego. Obecnie chleb jest rzadziej używaną przynętą.

Woblery:

Sztuczna przynęta używana przez spiningistów do połowu ryb drapieżnych. Wykonana z plastiku, drewa lub metalu. Kołyszą się i podskakuje na wodzie. Wobler ma za zadanie prowokować inne ryby do ataku. Bardzo ważny jest kolor woblera. Kolor przynęty musi być dobrany tak aby dobrze udawał rybę, którą chcemy żeby udawał. Przynęta ta jest najbardziej przydatna i skuteczna jesienią. Wtedy to ryby drapieżne są najbardziej aktywne.

Kukurydza:

Są dwie szkoły przygotowania kukurydzy- w termosie i gotowana. Żeby kukurydza była dobra do gotowania należy ziarna moczyć przez 12-24 godziny , po napęcznieniu gotować w garnku pod przykrywką, około jednej do dwóch godzin, można skrócić sobie czas gotowania do 30 min, należy gotować kukurydzę pod przykryciem na dużym ogniu i po 30 min, zawinąć garnek w ręcznik i śpiwór lub jakieś stare ubranie zimowe. Jeżeli potrzebna jest mała ilość to zamiast gotować można użyć termosu, należy pamiętać że kukurydzy w termosie powinna być tylko połowa .

Groch:

Wielu uważa go za jedną z najlepszych przynęt od wczesnej wiosny aż do późnej jesieni. Aby jednak mieć pożytek z grochu musi być on dobrze ugotowany. Groch podczas gotowania musi nabrać odpowiedniej twardości. Musi być mniej więcej takiej twardości, żeby po jego ściśnięciu w palcach rozgniatał się łatwo. Aby przygotować taki groch należy dzień wcześniej wybrać co większe ziarna i na noc zamoczyć je w wodzie. Następnie rano należy odmoczone ziarna grochu włożyć do lnianego woreczka lub do woreczka wykonanego z gazy. Tak zawinięty groch wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy do miękkości. Jeżeli podczas gotowania ubędzie wody w garnku, nie należy uzupełniać jej braku zimną kranówą, ponieważ w tym przypadku groch popęka.

Orzechy tygrysie:

Są drogie , pracochłonne w przygotowaniu i trzeba karpie do nich przyzwyczaić . Należy pamiętać że źle przygotowane orzechy mogą rybom zaszkodzić. Orzechy moczymy przez 24 godzin, gotujemy je przez 2-3 godzin , po ugotowaniu odstawiamy razem z wodą na kilka godzin, żeby orzechy napęczniały, tak przygotowane orzechy można używać jako przynęta i zanęta. Orzechami używanymi na karpiową przynętę zamiast orzechów tygrysich mogą być orzechy ziemne, a zwłaszcza ich duża amerykańska odmiana zwana Jumbo. Można je kupić w sklepie z karmą dla zwierząt oraz w sklepach ze zdrową żywnością. To oczywiste że do łowienia karpi nie mogą być solone ani prażone.

Owoce klonu:

Owoce klonu są bardzo skuteczną , ale bardzo mało znaną zanętą. Kupić je też jest problem. Suche ziarna podobne są do wyki , po ugotowaniu wyglądają jak ciemne, brązowe miniboilies o średnicy 6-10 mm. Posiadają charakterystyczny aromat, który wabi karpie. Przy tym są na tyle twarde , iż drobnica ma poważne problemy z wyjedzeniem takiej zanęty. Żeby ugotować owoce klonu należy ziarna moczyć przynajmniej 24 godziny. Namoczone ziarna staną się okrągłe i powiększą swoją średnicę. Owoce klonu gotujemy przynajmniej godzinę , albo nawet dłużej. Ziarna klonu po ugotowaniu są w dalszym ciągu twarde, nie należy się tym przejmować bo one po prostu takie są. Żeby sprawdzić czy są już gotowe należy przekłuć je igłą i nie powinny pękać. Tak ugotowane owoce klonu odstawiamy z ognia, jak ostygną można ich użyć jako zanęty.

Copryrighted by: Piotr Rezler moje-hobby.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone!